subota, 23. travnja 2016.

PRINCES KRAFNE SA SLASTIČARSKOM KREMOM... I PUTOVANJA....

,, Putovanja
Kad ih planiramo i kad nas ponesu emocije. Kad se za put uređujemo i spremamo torbe. Kad se divimo drukčijem nebu, ljepšem od našeg. Kad nas ceste vode, ushićene.
I, sve je lijepo i posebno. Misli su razigrane, problemi nestaju. Samo je vjetar u kosi.
Dani su dugački, bezbrižni. Satovi su u ladicama.
Noći u lijepim haljinama. Šminka na licu.
I mladost je nekako bliža i stvarnija.
 Nema se godina, koliko se ima.
Od nedjelje do nedjelje, drukčijeg svijeta.
U onoj povratnoj stazi ka naučenom, zablistaju obične stvari. Ugledamo krov kuće u daljini.
I kad se okrene ključ u bravi, obuku kućne šlape, zakvači punđa na vrhu glave,  zakuha ručak u loncu, zamiriše kafa iz džezve.... neke se draže ljepote razbude.
Umire se strasti pustolovne, pulsu se takt uspori...
Sidru je mjesto kod kuće! ,,
Ali...vratimo se kuhanju...
Princes krafne sa slastičarskom kremom, koju najprije napravim.
Ova verzija mi je puno finija. Slastičarsku kremu pravim tako da 300 ml mlijeka uključim da prokuha. Usporedo miksam 2 žumanjka i 100 gr šećera, dok ne pobijele. Dodam im 75 gr glatkog brašna i 200 ml hladnog mlijeka. Fino sve sjedinim i ukuham u kipuće mlijeko.
Dovoljno je da kuha par minuta i glatka, slastičarska krema je gotova. Pretresem ju u porculansku ili staklenu posudu i pokrijem plastičnom folijom, tako da folija leži na kremi. Na taj način se neće stvoriti korica. Obavezno kremu hladim do sobne temperature, pa tek tada spremam u frižider.
Ova se krema koristi kao fil za razne kolače ili kao temeljni recept za obogaćene kreme.
U drugoj zdjeli izmiksam 250 ml slatkog vrhnja.
Priprema krafni počinje zagrijavanjem 250 ml vode, 125 gr maslaca i 100 gr šećera i prstohvata soli. Čim zakuha, odjednom dodam 250 gr glatkog brašna, pa par minuta miješam smjesu na vatri dok se ne stvori kompaktna kugla koja se odvaja od stijenki posude.
Tada tijesto ostavim da se ohladi, pa miksajući dodajem jedno po jedno, od ukupno 3 jaja. Izgled mase mora biti takav da je svileklasto sjajna i u ,,šiljcima,, pada sa metlica miksera.
Tada punim slastičarsku špricu i na papiru za pečenje, kojim je obložena najveća tepsija iz rerne, pravim puslice. Od ove mjere ih je 20, srednje veličine.
Pečem na 200 C, 30 minuta, pa ostavim još 30 minuta u ugašenoj rerni.
Puno je savjeta za pečenje princes krafni, ali kroz sve se provlači taj da se tokom pečenja niti slučajno ne otvara rerna i da proces pečenja treba ispoštivati.
Prohlađene krafnice režem reckavim nožem, punim najprije slastičarskom kremom, a zatim šlagom, uz pomoć šprice.
Po želji malo štauba po svemu...i uživajte u finom desertu..
U slast vam bilo!










2 komentara:

  1. Divne,obozavam ih,mada se ne usudjujem da ih napravim.Moracu da probam po tvom detaljnom receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja obavezno pečem bez ventilatora. S ovom kremom su mi prefine..

      Izbriši