Sad joj je vrijeme i sad ju treba jesti.
Junetinu redovno meljem sama. Paketići od 400-500 grama za jela s mljevenim mesom, a maleni od oko 100 gr za čorbe. Obavezno i njih napravim nekoliko!
Za čorbu od koprive izdinstam glavicu luka, izrezanu vrlo sitno. Na nju meso, pa kad omekša dodam sitno nasjeckani krompir. Začinim solju, malom kašičicom crvene paprike, pospem sve jednom kašikom brašna i brzo promiješam kako se ne bi stvorile grudice. Tada sve zalijem toplom vodom i pustim da prokuha.
Usporedo ,,dobre dvije šake,, koprive, prelijem kipućom vodom i odmah sitno nasjeckam. Dodam ih u čorbu. Držim se savjeta kako ju ne treba dinstati, već uvijek kuhati.
Nakon par minuta, u čorbu umiješam veliku kašiku vrhnja i isključim.
Razlila sam ovo toplo jelo u tanjure, do vrha svakom. Jedu, šute...pojedoše sve!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar