Ono veče, kad je dan bio dinamičan, kad je umor već prisutan, a ručak za sutra treba napraviti.
Bez previše posuda, previše odvojenih radnji, bez previše umaranja...Dovoljna je daska za rezanje, šerpa, nož i kuhača!
U veću posudu sam stavila komad teletine od vrata. Vrlo mekano meso, domaće, kakvo rijetko imamo priliku nabaviti.
Lagano se prepeklo sa svih strana, zamirisalo, kako samo teletina zna. Odmah sam po njoj na krupnije kocke narezala 2 velika luka i upola poklopljeno ostavila da se skupa dinsta.
Dodala sam jednu mrkvu, jedan peršun korijen i par čena bijelog luka.
Odmor uz film prekidala sam samo da meso malo okrenem i podlijem toplom vodom.
Obično kad list peršuna odlažem u zamrzivač, stapke posebno nasjeckam, pa koristim za gulaše i ovakva jela. Imaju jaku aromu kakva je baš ovdje potrebna. Zato i njih dodam.
Omekšalo meso izvadim, a šolju riže dodam u saft. Podlijem sa još 2 mjere vode, vratim meso na rižu i sve do kraja samo nekoliko puta lagano protreskam.
Riža kremasta, meso mekano, a iz šerpe predobar miris.
Sutra, kad se vratimo umorni, imati ćemo gotov ručak. Neprocjenjivo!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Za neke brze rukčove...
OdgovoriIzbriši