utorak, 21. lipnja 2016.
PEKMEZ OD VIŠANJA - S PRIČOM
Moji su roditelji imali vikendicu na Kozlovcu, u Tuzli.
Voćki svih vrsta, pa kad dođe vrijeme branja, mama pravi svega i svačega. Ukuhava pekmeze, slatka, pravi sokove, zamrzava voće za kolače.....
Snaha i ja, a djeca naša mala, četiri dječačića, sve jedan drugom od uha do uha, od brige za njih, i nismo bog zna šta mogle pomoći.
Kupili šećer, nabrali voće i donijeli teglice, pa kući.
Za koji dan, mama i tata, parkirali auto pred našu zgradu, uprtili kutije pune pekmeza i sokova i sve nam gotovo donosili.
Valjalo je to njima samima napraviti.
Na svakoj tegli etiketa. Zimnice za cijelu godinu.
Kako su djeca rasla, tako smo dio po dio posla prenosile na sebe,
a da ni sama ne znam kad smo ga same počele praviti.
Već godinama, moja djeca - odrasli ljudi, dolaze po domaći pekmez, ajvar, turšije, kiseli kupus...
Danas nešto mislim, kad to mater postane stara da svojoj djeci pravi ovakve stvari? Ima li to veze sa starošću? Je li to dio niza koji nastavljamo dok god imamo snage.
Zimnicu godinama pravim u stanu, na četvrtom spratu, bez lifta. Valja kupiti, donijeti sa tržnice, uznijeti uz te sve stepenice... čistiti, prati, ukuhavati...oprati kuhinju nakon velikog posla..
Voće prska..lijepi se..Velike šerpe, teglice....Ko zimnicu radi, zna o čemu pričam.
Sa mojih 52 godine, imam osjećaj da ću još godinama to za njih raditi, i ne zato što to njima treba...nešto je drugo u pitanju....
Majke, ko majke...nađu način da uvijek nešto daju..sebe najviše..Ovako ili onako...
Jedna je mater...Biće da je to!
...ali vratimo se kuhanju..
Pekmez od 11 kg višanja. Računala sam da ih je 10 kg, kad se odstrane koštice.
Jednu po jednu očistila. Koliko je to komada višanja?
Polako ukuhavala, na laganoj temperaturi. Kad se do pola zgusnulo, dodala sam 3.5 kg šećera. Mislim da bi s manjom količinom, pekmez bio kiseo. Kuham dok god ne vidim dno kad kuhačom povučem kroz pekmez.
Malo smjese na tanjurić, pa u frižider. Kad se ohladi sadržaj, vidi se stvarna gustoća.
Zadnje 3 minuta, umiješala sam 1 želin.
Teglice su se zadnji sat vremena grijale na 100 C.
Vreli pekmez u vrele teglice i odmah zašarafiti.
Biti će i njima i nama...do sljedećeg voća..šljiva..
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar