ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

PILEĆI TEMELJAC

Nema dobrog rižota bez dobrog temeljca.
Pravim ga od pilećeg sitniša, kojem maksimalno uklonim masnoću i kožu. U vodu stavim korjenasto povrće. To je uvijek mrkva, peršun i celer, list i korijen, komad korabe, glavica luka.
Kako je bit u koncentraciji aroma, vode nalijem samo da pokrije namirnice. Čim zakipi, smanjim temperaturu i kuham na laganoj vatri oko 2 sata. Pustim da se slegne, ohladi, pa procijedim. U frižideru, temeljac može stajati 2-3 dana. Zgusne se kao želatina.  Ostatak u plastičnim čašama zaledim.
Popravlja okus i varivima, a kako se pravi uvijek od dijelova mesa ,, s kojim ne znam šta bih,, često se odlučim baš za njega. Bijelo meso  filetiram iz cijelog pileta, pa sam u ovom slučaju iskoristila prsne kosti od 3 pileta. Dobila temeljca za par ručaka.
Preporučujem !




4 komentara:

  1. extra si ... hvala za ovo ... u sledećem nekom nastavku moliću i za ... KAKO se filetira to belo pileće meso ...

    cmoki ***

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno, kao na dlanu! Filetiranje piletine ću sljedeći put slikati i objaviti.

      Izbriši
    2. Hvala puno, kao na dlanu! Filetiranje piletine ću sljedeći put slikati i objaviti.

      Izbriši
    3. Hvala puno, kao na dlanu! Filetiranje piletine ću sljedeći put slikati i objaviti.

      Izbriši