četvrtak, 9. lipnja 2016.

TELEĆE ŠNICLE U BIJELOM UMAKU - S PRIČOM


Jučer, na zagrebačkom Jarunu, u susret mi dolaze dvije mlade žene. Čula sam, mada to nisam htjela, dio njihovog razgovora.
-,, Ima ogrlicu kakva ne priliči ženi od pedeset godina. Trebala bi nositi nešto decentno!,,
E, žene, žene....
Potaknu me to na ovu priču. Žene ženama, mladost prema starijoj dobi, starost prema mladosti...
Šta se ženi desi?
Ljepota, polet, ljubav, brak, trudnoće, porodi, borba za skladan život, za odgoj djece, tetke, strine,... puberteti, adolescencije...klimaks..ženidbe, udaje...krize, usponi, padovi...
Imam osjećaj kao da sam u rukama držala debeli teški konopac, pa jedra s njime usmjeravala svom svojom ženskom snagom.
Gledam svoje ruke. Odavno jako sliče rukama moje majke.
Šta sam s njima sve prošla! Govorile su glasnije od grla kad sam njima štitila, upozoravala, ušutkivala, usmjeravala, milovala, prste lomila, udarala o stol u bijesu na život i nepravdu!
I kad zamaknu turbulencije životne, pa se brod uljuljka u mirnoj luci, svaka se žena malo bolje pogleda, kao nekakav ratnik poslije bitke.
Ima još ljepote i poleta! Ima, bome i želja!
Ne može mladost ni znati šta ju čeka, kroz šta valja proći, pa olako određuje pravila. Pedesete, šezdesete..
Kakva decentnost? Kakve norme? Naprijed se ide rušeći stege! Nema ženi okretanja glave unazad.
Pravila odavno više nema..Raspustiti kose! Još su lijepe..
Gdje je ona cvjetna ogrlica, na dnu kutije?
Još kako će zablistati na mom vratu!
....ali vratimo se kuhanju..
Divne teleće šnicle!
Nemam baš cesto priliku kupiti domaće meso. Zato, gledam taj fini komad i mislim kako da ga najbolje iskoristim. Ako pečem u tavi, skupiće se i smanjiti.
Zato sam ih začinila solju i biberom, pa svaku uvaljala u oštro brašno.
U vatrostalnu zdjelu malo maslaca na dno, pa šnicle na njega. Vode, tek 2 dcl po svemu. Folija gore i u hladnu rernu.
Polako se ugrijala na 200 C i pekla teletinu 30 min.
Gore sam u onoj zdjelici od brašna , gdje ga je ostalo za jednu kašiku, dodala 4 dcl kiselog vrhnja, 22% mm, kašiku senfa i polako dolila vode do jedne tečne smjese.
Prelila snicle, otklopila i pustila da se zapeku!
Ljepota!
Prilog je riža s tikvicama. Izdinstana glavica luka, jedna mrkva na kolutiće i 4 male mlade tikvice. Ne smiju omekšati. Neka hrskaju.
U maloj šerpici šolja riže okruglog zrna, 2 šolje vode, malo Vegete, soli i kašika kurkume.
Sve sjedinila, poklopila i isključila.
Sutra će neko ovo ponijeti na posao, a neko uživati za mojim stolom.
I vama u slast bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar