Ovakvu pravi moja mama. Baš ne mogu reći da sam nekad voljela halvu. Činilo mi se da to nije ništa posebno.
Godine dovedu sve na svoje mjesto, pa i ova poslastica, koja se pravila u našim kućama kad nema ničeg slatkog, ali i tradicionalno noć uoči Ramazana, postade nešto posebno.
Večeras sam ju napravila baš zbog običaja i tradicije. Nema nikoga da proba, osim mene, a čini mi se da je ovo najfinija halva koju sam ikad jela..Biće da su sve emocije..
Recept je jednostavan. Agda u kojoj je isti broj fildžana vode i šećera, neka kuha.
Isti broj fildžana brašna i biljnog masla od prilike. Ja sam na 5 fildžana brašna, stavila 1 masla.
Prženje traje dok god se ne postigne odgovarajuća boja. Dodala sam fildžan lješnjaka i dobro promiješala. Na sve agda, s pažnjom. Gotova je kad se odvaja od stijenke.
Smjesu sam oblikovala pomoću dvije kašike..
Miriše kuća na halvu.
Sjećam se nekih davnih Ramazana!
šta je to biljno maslo kod vas tačno?
OdgovoriIzbrišiIspričavam se zbog kasnog odgovora. Biljnim maslom zovemo biljni mrs koji proizvodi ,,Zvijezda,, ali mislim i ,,Dijamant,,. Fina masnoća s kojom se odlično prave kolači od prhkog tijesta. Odlična je i za jela s povrćem, čorbe, variva..
OdgovoriIzbriši