Tek kad razgovor odmakne, otkrivamo jedni drugima ono što nas muči.
Ima u našem mentalitetu nekih ograda kad je bolest u pitanju.
,,Gluho bilo! Pomakni se s mjesta!,, i nekakav zid da ne čujemo, ne vidimo, ne želimo znati, koliko god suosjećamo. Gledamo jedni druge, a ustvari okrećemo glavu u stranu, kao da će bolest nestati ako ju ne primjećujemo. I nije da čovjek ne želi drugome dobro. Prije će biti, da je to neki sujeverni strah da na sebe prizivamo isto.
Zašto je tako?
Imala sam dva dana iza sebe, koji me podsjetiše i upozoriše.
Jedan sretan, u radu, odmoru, vožnji biciklom. Staze kraj kojih su procvali grmovi jasmina.
Opojan miris, kao neka terapija. Sunce i ljepota. Pravo uživanje.
Drugi, u bolovima, narušenog zdravlja. Sve što je bilo jučer, danas ne vrijedi.
Upozori me to i osvijesti stvarnost.
Kako moja prijateljica zna reći, kad pođemo, ruke ćemo spustiti ,,niza se,, i sve ostaviti.
Najvrjednije što u amanet ostaje, naša je osobnost.
Živjeti zahvalno za svaki dan koji nam svane. Imati ruku pruženu prema svima. Nikad stisnutu. Saslušati, pokušati razumjeti, pomoći.... Ne treba nam sve što imamo.
Samo dajući, primamo! A dajemo svoje strpljenje i pažnju, jednako kao i materijalno!
Nikada ne biti ,,otok,, sami svoji. Nama trebaju ljudi i mi trebamo ljudima.
Danas sretni i zdravi, a sutra ko zna...razmišljam o tome..
...ali vratimo se u kuhinju..
Paprike u proljeće, nisu kao one ljeti. Ipak, imaju dobar miris. Kad ih kupujem, baš na to obratim pažnju. Primijetim žene, koje, kao ja, malo primaknu nosu paprike u dućanu...hm..je li to u redu??
Nadjev je od mljevene junetine, par mladih krompirića izrezanih na kockice, glavice luka, naribane mlade mrkve, čena bijelog luka, šake riže. Fino začinila solju, suhim začinom, biberom, nasjeckanim listom peršuna, pa podlila s malo vode. Dobro izmiješala i napunila paprike. Nikad ih ne pretrpam.
U makedonskoj tavi, složene jedna do druge. Izmedju pokoja kriška krompira, ideja iz Mirisa domaće hrane, a po svemu malo ulja.
Zalila čašom vode, poklopila i pekla u rerni na 200 C.
Tokom pečenja, jednom sve paprike okrenula, a pred kraj otkrila da porumene..
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar