petak, 3. lipnja 2016.

KRPICE SA ZELJEM

,,Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, Zagorje zelene, Zagorje zelene..
  Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, a najlepši beli Zagreb grad!,,

 Krpice sa zeljem, jer je zelje u Zagorju, Međimurju i zagrebačkom kraju, gdje ovo jelo smatraju autohtonim.
Među osam starih, najpoznatijih jela  Zagrebačke županije, baš je i ovo.
Vrlo skromno, a opet posebno, jelo koje se poslužuje uz kakav komad pečenog mesa.
Na malo ulja fino udinstana glavica luka, da lijepo zastakli. Na njega sitno narezano ili naribano zelje. Lagano dinstanje. Stalno nadgledanje jer zelje zna zagoriti. Miješanje kuhačom..
Dodavanja vode nema. Sva je mudrost u umjerenoj temperaturi dok se povrće ne sjedini i ne omekša. Od začina soli i malo više bibera. I to je sva mudrost!
Krpice su žene pravile same. Zamiješeno tijesto od par jaja, brašna i malo vode, razvaljano na milimetar i rezano na kvadratiće.
Skuha se u puno vode i pomiješa sa zeljem.
Moja domaća tjestenina, rezana na rombove, baš za ovo jelo, mlado zelje, mekano...
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
,,Lepe ti je, lepe ti je...,,







2 komentara: