subota, 2. srpnja 2016.

KAJMAČNICA - PITA OD GRIZA


Zašto ovu pitu u Tuzli zovu Kajmačnica?
 Ne znam!! Nema u njoj kajmaka.
U našoj kući ovu finu pitu, oduvijek poznajemo kao pitu od griza.
Priprema počinje kuhanjem agde. Na litru vode,  500 gr sećera. Neka se polako kuha. Čim dobije sirupast izgled, agdu isključiti i ohladiti. Danas se postavlja pitanje mora li agda biti ovoliko slatka. Mora! Šećer zgusne agdu, da joj sirupast izgled. 
U litru mlijeka ukuhati 7 kašika griza. Kratko prokuhati, pa uz miješanje ohladiti. Tada grizu dodati 3 izmiksana jaja.
Ovim nadjevom mazati kupovne kore i motati pitu. Bice dovoljno 500 gr kora.
Kolač se peče na 180C, pola sata.
Pečenu pitu od griza pažljivo zaliti agdom. To podrazumijeva polagano zalijevanje kutlačicom, okolo, naokolo..Ne izliti odmah sve..Polijevati iz par puta, da kolač polako upije tekućinu. To je princip zalijevanja svih kolača s agdom.
Mada su namirnice za ovu poslasticu vrlo skromne, okus je dobar. Za one koji pamte ovakvu poslasticu u svojoj kući, mali podsjetnik, a za sve ostale moja preporuka.
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar