Smijali smo se do suza!
Podsjeti me to i na izbor cvekle. Nekad me davno prijatelj, prehrambeni tehnolog, savjetovao da pri kupnji cvekle uvijek biram one sitnije. Imaju sve što i velike, ali se izbjegne ona razvodnjenost sokova i boje. Upamtila za cveklu, pa se pridržavam, a i ovo gore, ali samo kao šalu!
....vratimo se kuhinji...
Za ovu sam salatu povrće kuhala. Cveklu sam pažljivo oprala. Gornji dio, otkud kreće stabljika, odrezala centimetar od korijena, da sok iz njega, tokom kuhanja ne curi u vodu. Repić ostavila iz istog razloga.
Kuhala sam ju na umjerenoj temperaturi oko 20 minuta, izlila vodu, pa nalila hladnu. Od temperaturnog šoka, će se korica odvojiti i brže guliti. Vrijeme kuhanja ovisi od veličine cvekle. Ne smije se prekuhati. Neka malo hrska.
Izrezana na kolutiće, pouljena, polivena jabukovim sirćetom, posoljena i posuta s malo bijelog luka, ova će salata ostati u frižideru narednih par dana.
Uživali u okusu i boji!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar