Valjda samo mi u Bosni, jedemo sataraš i za doručak. Ne odričem se te navike. Predobra je.
Dakle, kako se pravi?
Luk izrežem na sitne kockice. Volim ga upržiti na malo masla, ali i ulje može poslužiti. Dok zastakli, na daščici se smjenjuju paprike svih boja. Neka su mesnate i fine. Kockice po želji. Ovaj put nešto krupnije. Kako koju papriku izrežem, tako ju dodajem luku i povremeno promiješam.
Čim se malo proprže, dolazi druga faza.
Zreli paradajz kupim isključivo za ovo jelo. Pod vodom mu ogulim kožu. Ponekad urodim cijeli paradajz u proključalu vodu. Tako se lakše oguli. Na kockice i na povrće.
Ne solim, kako bi pustilo što manje svog soka. Učinim to u zadnjoj minuti pripreme.
Ne poklapam, kako se ne bi uparilo.
Ne dodajem nikakvu vodu ili nešto slično, kako se često nađe u receptima.
Nikada ne pravim sataraš od velike količine povrća jer se tad kuha, a ne prži.
Sarataš uvijek isključim dok je povrće malo hrskavo.
Po želji, s malo vrhnja, za mene savršen obrok!
Ako se odlučite za pripremu, a šteta je propustiti ljetno povrće za ovo jelo, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar