utorak, 27. rujna 2016.

KROMPIR SA ROG PAPRIKOM

Krompir koji pripremim na ovaj način, bude pojeden do posljednjeg komadića. Prožmu se i sljube sve finoće iz povrća, povežu okusi.
Bez dodatnih kerefeka, stavim daščicu na stol i na nju položim cijelu tepsiju. Jelo je samo sebi ukras, pa se nema tu šta uljepšavati.
Sve u svemu, napravi se za sat vremena.
Gledam da su krompiri srednje veličine, veće polovim, pa ih oguljene narežem na tanke ploškice.
Tada uključim rernu na 200 C.
Na dasčici narežem 3 velike rog paprike i 1 veliki luk, na male kockice. U zdjeli  sve sjedinim, posolim, pobiberim, pospem s malo Vegete, pa malo pouljim. Fino rukama sve izmiješam i iskrenem na tepsiju. Malo protresem da svaki kolutić nađe za sebe najbolje mjesto, pokrijem folijom i stavim peći.
E, za ovih pola sata, koliko ne treba niti gledati šta se dešava, pustim kakvu finu muziku.
Krompiri mekani! Skinem foliju i vratim u rernu da malo porumene. Pazim da paprike ne izgore.
Po želji, na vrele krompiriće, može se naribati kakav topivi sir. Ja nisam.
Za one koji vole meso, na primjer moje dečke, dodam kakvu šniclu.
Za one koji vole ovakva jela bez ičega, kao na primjer ja, ne treba dodati ništa.
Sezona je rog paprika. Spremila sam nekoliko paketića sitno izrezanih, baš za ovo jelo. Nek se nađe. Duga je zima!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




2 komentara: