nedjelja, 25. rujna 2016.

RIŽA S RAŠTIKOM I ŠNICLE U UMAKU - SJEĆANJE NA TETA VERU

Teta Vera je tada imala oko sedamdest pet  godina. Već je bila usporena starica, u svojim pokretima, ali vrlo bistra i ugodna u razgovorima.
Svaki se dan s Knežije vozila par tramvajskih stanica do svoje nećakinje. Stavila bi na šporet ručak, a onda se uhvatila peglanja veša. Hrpe, košulja!
 ,, Kako neko može tolike košulje isprljati za tako malo vremena?,, Unatoč tome, jednu po jednu je peglala i slagala na isti način kako se slažu u tvornici, u pripadajuće kutije. Na kraju dana bi ih poredala kao špil karata, da sa špicem kragne prve, počinje ovratnik druge. Mala izložba završenog posla.
Isključila bi ručak, pa napravila baš ono po čemu je se često sjetim. Vlažna krpica sa sudopera, isprana i dobro ocijeđena, u njenoj bi ruci pažljivo obrisala vreli poklopac na loncu i njegov rub. Svi tragovi kuhanja su nestajali i rosfraj bi zablistao!
Znala sam ju, kroz godine, ponekad sresti. Istina, bilo je to vrlo rijetko. Malo bismo popričale. Odavno poslom ne nadopunjava svoju mirovinu. Više ne može raditi. U kratkim susretima spominje djecu, unuke..ono što nakon svega ostaje.
Zaboravim joj reći kako poslije svakog ručka, vreli poklopac pažljivo obrišem od ručke do rubova lonca.
Dragi ljudi u kratkim putovanjima uz naše živote, ostave svoje male tragove...
...ali vratimo se kuhanju..
Ostalo je riže od prekjučer. Ima je, možda jedna čaša. Šta s njom? Nema bacanja.
Izdinstala sam malu glavicu luka. Za to vrijeme vezicu raštike oprala, uklonila tvrde dijelove, pa ju kratko blanširala. Izrezala sam listove na šire trakice. Luku sam najprije dodala malo češnjaka, da zamiriše, pa tek onda raštiku.
Miješala i po malo podlijevala mlijekom. Omekšala je za pola sata. Tad sam joj dodala kuhanu rižu. Čim se sjedinilo, isključila.
Meso, koje režem na šnicle, najsočnije je ako ga pečem u komadu, gore na plinu. Može to biti i komad od pola kilograma. Pečenje na podrazumijeva uvijek veliku količinu. Po malo podlijevam i vrtim komad, začinjen solju i senfom. Kad omekša, izvadim ga na dasku i narežem na deblje ploške.
Onom mirisnom umaku dodam pola kašike brašna i podlijevam vodom do fine gustine. Kako počinje vrijuckati, tako se i ona ljepota sa dna posude, odljepljuje.
Nakon 5 minuta, vratim meso, poklopim i isključim!
Ako se odlučite za pripremu, nek vam je u slast!




Nema komentara:

Objavi komentar