subota, 24. rujna 2016.

TURŠIJA U BAČVICI

Turšija gotova!
Zagrebačka veletržnica prepuna. Prelama se od voća i povrća.
Berba grožđa u jeku, pa ga ljudi kupuju za pravljenje vina.
Što sam tražila, to sam i našla. Vreću paradajz paprike, oko 8 kg, 5 kg zelenog paradajza.
Prema tresnjevačkom placu po ostalo, 2 kg mrkve, 4 kg kupusa, birala sam manje glavice, 250 gr luka kozjaka, kg sitnog luka, 2 srednje glavice karfiola, manju glavicu celera.
Krastavce sam prelila hladnim naljevom za turšiju kad su bili u punoj sezoni.
Danas ću ih samo umiješati u ovo povrće.
Dakle, sve skupa, 3 gajbe povrća, kupili, uznijeli na 3 kat, očistili, oprali, izrezali na krupno i složili u bačvicu.
3 mjere hladnog naljeva, ali s 1 vinobranom.
Ovo je temeljni recept -
5 l vode neka prokuha sa čašom od 2 dcl šećera i čašom soli.
Kad zakipi, dodam 1l alkoholnog octa i vinobran.
Naljev ohladiti i preliti povrće.
Ostatak spremim u staklenku i pratim. Ako povrće malo upije, dodam.
Sutra ću zatvoriti bacvicu i 2 velike staklenke, koliko sam turšije dobila, pa spremiti na hladno.
Po ovom receptu spremam sigurno 20 godina.
P. S.

Ne dirati zimnicu do zime! Onda s grahom, maslenicama, burecima, krompirušama. . 
U slast vam bilo!


1 komentar: