srijeda, 28. rujna 2016.

ROG PAPRIKA S HLADNIM NALJEVOM

Svidjela mi se ideja o pripremi ovih paprika bez pečenja ili kuhanja. Prvi put sam ih napravila, pa za sve one koji isprobaju recept, neka s tim računaju.
Recept sam djelomično prihvatila od prijateljice, a djelomično upotrijebila provjerene metode.
Dakle, kupila sam 4 kilograma rog paprika, izrezala ih na polovice, uklonila sjeme, pa dobro oprala i ocijedila. ,,Rebra,, ili pregrade, ne mičem jer su okusi u njima.
U zdjeli sam izmiješala hladni naljev bez kuhanja. Za ovu količinu mi ga je trebalo pola od klasičnog recepta, dakle:
2.5 litre vode
0.5 litre alkoholnog octa,
Pola čaše šećera
Pola čaše soli,
Pola vrećice vinobrana.
Dodala sam i zrna papra i malo naribanog hrena.
Papriku sam rezala na štapiće, visine staklenke .
Punila sam ju položenu na bok, pa uspravila tek kad je bila sasvim puna. U svaku sam utisnula po jedan štapić hrena i par listića bijelog luka.
U poneku i malo peršunova lista.
Pritisla pritiskivačem i zalila naljevom.
Ispod svakog poklopca, stavila celofan jer se od isparavanja kiseline nagrizu poklopci.

Otvorila sam jednu teglicu jučer, četiri dana nakon pripreme. Prezadovoljna!
Spremila sam malu količinu, pa će ovo biti zimnica za jesen. U svakom slučaju, jednu ću ostaviti do kraja zime i pratiti kako se ponaša ,,na duge staze,,. 
Ako polože ispit, ovo bi mogla biti moja obavezna zimnica!
U slast vam bilo!


2 komentara:

  1. evo ti moje iskustvo .. nisu loše ni crvene paprike tako, ali žute su nekako hrskavije i trajnije, no kao što kažeš probaj je za jesen, a videćeš i kako će se ponašati zimi.. ja sam sinoć proveravala moje krastavce i super su mi, pakujem ih u tegle u subotu i nastavljam dalje sa turšijom .. cmoki ***

    OdgovoriIzbriši
  2. Pratiću! Za sad uživamo u divnom okusu ovih paprika. Samo pripremaj, vrijednice!

    OdgovoriIzbriši