četvrtak, 6. listopada 2016.
DINSTANA CVEKLA - CIKLA
Volim cveklu. Pravim je na nekoliko načina. Ovaj još nisam objavljivala, a jako je dobar.
Ako se već kuha, onda ovako spremljena, izgubi najmanje svoje vrijednosti.
Cveklu tanko ogulim. I ovdje poštujem pravilo da biram one sitnije.
Izrežem je na ploškice, pa složim u šerpu. Pospem sa malom kašičicom kima. On pomaže probavi. Nalijem oko 2 dcl vode, na kg cvekle. Poklopim, malo naherivši poklopac, da para slobodno izlazi. Dinstam na vodi, povremeno okrećući šnitice, ali ne dolijevajući vodu.
To ne traje dugo. Čim je kuhana, a još malo hrskava, isključim.
Šupljom kašikom vadim cveklu u zdjelu. U ono malo vode što je ostalo, dodam kašiku ulja, malo soli i malo jabukovog sirćeta.
Prelijem salatu i pospem sjeckanim bijelim lukom.
U frižideru može stajati par dana.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar