ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

LIČKI ŠNICLI

Recept za ličke šnicle dobila sam prije dvadesetak godina od jedne Tuzlanke.
Od mojih Ličana, ne čuh da ovo jelo prave. Možda s Likom prelijepom, nikakve veze nema.
Uglavnom, zgodan način da se od junetine ili govedine, naprave mekani, sočni šnicli i to sve u jednom loncu bez puno posla.
Ovaj sam put imala dobru domaću junetinu. Narezala sam odreske kao dlan. Ako su lički, onda se kaže krušne mrvice. E, pa, uvaljala sam ih u krušne mrvice, pa pod prozirnom folijom dobro istukla batićem za meso. Recept kaže da je u ovoj fazi bit.
Svaki sam uvaljala u oštro brašno, u jaja, pa opet u krušne mrvice.  Namirnice za pohanje malo posolim. Na malo više vrelog ulja, prepekla sam šnicle, dvije po dvije, da im korica fino zarumeni. Za sve treba najviše 15 minuta.
Kažu da se iz posude masnoća odlije, pa šnicli vrate na ulje, ali sam ga ja bacila. U Lici se kaže padela. E, pa u padelu sam složila šnicle u par redova.  Kako sam koji stavljala, tako sam ga posipala narezanim peršinovim lišćem i sitnim kockicama češnjaka. 
Tad po svemu soli i bibera. Na oko 600 gr mesa, zalila sam 4 dcl vode i 2 dcl finog bijelog vina.
Padelu sam malo protresla i pustila da lički šnicli po malo vrijuckaju cijeli sat. 
Saft će uvriti, a meso omekšati.
Uz lički pire  krumpir i salatu, ručak koji preporučujem.
Lijepa je Lika, prelijepa. 
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar