nedjelja, 20. studenoga 2016.

JABUKE U ŠLAFROKU

U nedjeljno popodne, poslije finog ručka, ušuškani pod dekicama, gledamo tv program.
Počinje film.
Slažu se sličice. Meni na umu neki drukčiji filmovi, neke drukčije radnje koje sam pratila bez treptanja. Gluma koja je bila toliko stvarna i opisivala ljudske osjećaje. Istinski doživljene situacij, koje su emocije prenosile na gledatelja. 
,, Sjećaš li se kako sam plakala uz taj film? Zaustavljala disanje? Osluškivala šta predstoji? Potpuno isključena od vanjskog svijeta, osjećala sreću i patnju,,
Ko danas zaplače uz film? Koga gane radnja do uzdaha? Gdje nestadoše osjećaji, ljudi moji?
Sjećam se istih emocija uz knjige. Slova na papiru, nisu slova na papiru. To su životi ljudi razastrti na stranice, ostavljeni onima koji znaju pročitati nenapisano.
Neke priče, neki kratki trenuci koji obilježe život.
Od davnog djetinjstva, ne dajem preporuke za štiva koja su na meni ostavila tragove. Riječima, vješto posloženim, pisac traži srodne duše koje će razumjeti, zastati, doživjeti i predočiti istu sliku pred sobom.
Srela sam prije par godina našu bibliotekarku. Odavno ne živim u Doboju. Ona je ostala. Već jako stara, svejedno je zastala, prepoznala, spustila mi ruku na rame, pa rekla, ,,Grbešićka, je li tako?,,
Baš sam k njoj , još od 1 razreda, išla češće nego je trebalo, uzimala uvijek maksimum, 3 knjige. Više se nije smjelo. Donosila sam ih uvijek prerano i tražila nove..
Razumjeti i doživjeti, isključiti stvarno dok se čita, moj je način doživljavanja napisanog.
Poštujem urođeni izbor da se čovjek usmjeri na nešto. Možda na riječi na papiru? Istinske emocije? Ljubav je kao voda. Uvijek pronađe put!
One koji imaju isti osjećaj prema napisanoj riječi, u trenutku prepoznam.

....ali, vratimo se u kuhinju..
Danas brzi desert! Jabuke u šlafroku.
Umutila sam  2 jaja, malo šećera, prstohvat soli, čašu mlijeka i polako dodavala brašno. Smjesa treba biti gušća nego ona za palačinke.
Jabuke sam ogulila, izdubila sredinu i narezala na ploške debljine 0.5 cm. Svako krug sam uvaljala u prezlu, pa u gustu smjesu. Pekla sam ih na malo ulja s jedne, pa s druge strane.
U cjedilo za čaj, malo šećera u prahu i cimeta. Posuti po jabukama u šlafroku i uživati u nedjeljnom popodnevu.
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar