ponedjeljak, 9. siječnja 2017.

PEČENA PILETINA I PIRE, S PRIČOM, NARAVNO!

Što god te odvuklo na kraj svijeta, otvorilo ti  je vidike.
Naučilo te nepoznatom jeziku, dalo ti novu domovinu.
Što god te odvuklo, ojačalo te samog, dalo neslućenu snagu za samoodržanjem.
Tek starost će kuckanjem podsjećati na neka daleka polja nepregažena.
Stalno će zvati. Vući nevidljivom silom da im se vratiš.
Povratak zemlji rodnoj?
A djeca, poleni mirisni, ostajati će u nekim novim svjetovima, sanjati će na svojim novim jezicima, od korijena otrgnuti.
Ko to može razumjeti, do onaj kraj tebe?

....ali, vratimo se kuhanju.
Danas, brzi ručak.  Obično jelo! Piletina, koja je najčešće na stolu. 
Batak i zabatak, u pakiranju. Praktičan izbor!
Meso sam dobro očistila, oprala i natrljala solju.
Na teflon tavi, dobro ga prepekla sa svih strana, posula  osušenom majčinom dušicom i na hero, poklopila poklopcem. Para će izlaziti, a meso se dobro ispeći uz kost.
Usporedo kuham kocke krompira u slanoj vodi. Dodala sam i kocke jedne velike mrkve. 
Čim su omekšali, ocijedila sam vodu, još malo posolila i propasirala. Ulila sam malo mlijeka i dobro izmiješala. Pire, sa narančastim tragovima mrkve, vrlo je dekorativan i ukusan. Ne treba mu maslac.
Kad sam pečeno meso izvadila iz tave, glavninu masnoće odlila, na ostatak sam stavila pire i lijepo promiješala. Ona ljepota od pečenja, sa dna, začiniti će krompir. Fino, poravnala, vratila meso i poklopila!
Ručak, kao bombončić! Uzmirisala se kuća! Još samo salata od kiselog kupusa i to je to!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar