Recept koji se provlači kroz moja razna peciva, koristim i ovdje.
Kombinacije brašna su ostavljene na slobodni izbor. Isprobala sam ih puno.
Ovaj put sa bijelim brašnom.
U 700 gr dodam kašičicu soli, prašak za pecivo, 50 gr otopljenog maslaca.
Zamijesim sa 400 ml toplog mlijeka u kojem je kašičica šećera i jedna nakvasala svježa germa.
Dobro umijesim, pa ostavim da odstoji. Kad udupla volumen, premijesim i režem tijesto na jednake komade. Oklagijom valjam na elipsaste oblike, koje srolam u kiflu.
Složim ih na papir za pečenje u tepsiju. Pokrijem krpom dok se rerna zagrijava na 200 C.
Po želji premažem kifle umućenim jajetom ili mlijekom i pospem sjemenkama. Pečem dok ne porumene, oko 20 min! Umotam ih u stolnjak da omekšaju. Prefine!
Za zamrzivač, uvijek pravim duplu mjeru. Dvije najveće tepsije, na dva nivoa rerne, uz uključen ventilator, peku se skupa.
Praktično i jednostavno, pa preporučujem!
U slast Vam bilo!
odlična ideja!
OdgovoriIzbrišiHvala! Vrijedi napraviti!
IzbrišiSuper izgledaju moram ih praviti iduci vikend
Izbriši