subota, 7. siječnja 2017.

ŠTRUKLI

,,Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, Zagorje zelene,
a najlepši, beli Zagreb grad!,,
Zagorski štrukli, meni uz bok sa bosanskom sirnicom.
Već sam pisala i slikala, ali svakom novom pripremom, mala finesa više!
Dakle ovako!
Vučeno tijesto u kojem je na oko 600 gr brašna, 1 jaje. U bosanske pite, ne ide!
Razvučeno po cijelom stolu, malo pouljeno.
U filu 3 jaja, kg svježeg sira, mi ga u Bosni zovemo mladim sirom, čaša vrhnja, malo soli, malo griza. Ovo ,,malo griza,, znači polako ga sipati i miješati. Nabubriće, pa s njim oprezno. O vlažnosti sira, ovisi količina griza.
Smjesa ne smije biti ni pregusta niti pretvrda.
Na dvije  dulje strane stola, nadjev, pa se srolaju valjčići jedan prema drugom. Fila je dosta. Svaki valjak ,,dve prsta,, širok. Možda i mrvu jače!
U velikoj šerpi vri posoljena voda. Mjerim, pa tanjurićem režem jednu po jednu, i polako ih spuštam na kuhanje. Tanjurić, kao točkić, slijepi tijesto i spriječi nadjev da iscuri. Ali, i ako iscuri, to ne smeta. Od vode u kojoj su se štrukli kuhali, napravi se divna štruklova juha! O njoj drugi put.
Tepsiju podmažem maslacem, onako iz ruke cijelim komadom, pa nakon par minuta, turu po turu vadim.
Prelijem po svemu vrhnja, najbolje domaćeg ako ima, i stavim na pečenje. 200 C, dok fino ne porumene. Potraje to nekih 25 min.
Ovaj put sam ih u pola pečenja malo podlila vodom u kojoj su se kuhale. Neka su sočne!
Na stolnjaku drvena daska, pa na nju cijelu tepsiju. Ne mogu biti bolje servirane.
Po želji, ko koliko hoće..
Ako se odlučite za pripremu zagorskih štrukli, koje su tradicionalno jelo ovog kraja, u slast Vam bilo!




2 komentara:

  1. Divno! Konačno shvatih kako se prave štrukle.

    OdgovoriIzbriši
  2. Neki dan, na svadbi, jela prefine, pa mi odmah ideja za domaće. Sočne, mekane, prefine.

    OdgovoriIzbriši