subota, 7. siječnja 2017.

POLAGANI BUREK

Ostalo 25 dkg mljevene junetine. Šta s njom? Pa, svašta!
Jufčica mala, dobro potkuhana, malo odstajala. Fino je oklagijom rastanjila, malo nauljila, pa pustila da odmori.
Na ono meso, dobra glavica crvenog luka, sitno, sitno isjeckana. Svaka kockica kao zrno riže. Fino posolila, fino pobiberila, kap ulja, malo vode, pa dobro rukom izmiješala. Ova voda je jako važna jer bureku daje sočnost.
Jufka otpustila. Oko stola, začas, rastanji se kao papir.
U šoljicu malo ulja, pa umačem kist i lagano pošpricam po jufki, gdje-gdje. Preklopim desnu trećinu preko srednje. Rasporedim rukom male grumenčiće nadjeva posvuda. Preklopim lijevu trećinu preko najdeva. Opet fil. Preklopim donju trećinu, na srednju, pa ponavljam primičući tepsiju u kojoj ću peći.
Ovaj put u malim porculanskim posudicama.
Gore, namazala malo puterom, da dobije finu boju. Pola sata na 200 C.
Kuhala se juha, pa sam njome malo zalila, direkt iz lonca, kutlačom. Opet vratila na minutu u isključenu rernu.
Pečen, burek pokrila da omekša.
Ljepota jedna!
Šta sa 25 dkg mljevenog? Ma, svašta! A tek šarenog bureka!!! E, to ćemo sljedeći put!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar