nedjelja, 5. veljače 2017.

KLEPE S CJELOVITIM BRAŠNOM

Koliko god volim kuhati, ne mogu reći da sam nekakva izjelica. Veće mi je zadovoljstvo priprema hrane i izazov da naučim novo, a tradicionalno pripremim na originalan način.
Male porcije i upozorenje ,, sve s mjerom,, uz klepe definitivno padaju u vodu.
Očito je tajna u dobrom omjeru namirnica i njihovoj kombinaciji, pa mi je ovo jelo toliko posebno.
Za današnje klepe dinstala sam 3 srednje glavice luka, sitno isjeckane, dok nisu lijepo užutije i omekšale. Tada sam im dodala 2  čena bijelog luka i pričekala da otpuste svoj miris. Na sve, 500 gr mljevene junetine. Otklopljeno, svako malo promiješala, posolila, pobiberila i pržila 15-tak minuta.
Za to vrijeme sam zamijesila tijesto.
300 gr bijelog, 200 gr cjelovitog brašna s mlina, 2 jaja, 2 žumanjka, 1.8 dcl vode, 6 kašika ulja.
Mekano i vrlo podatno pod rukom, poklopila sam i ostavila na sobnoj temperaturi da odmori.
Nadjev, na hlađenje.
Tijesto fino rastanjila, pa hrpice nadjeva rasporedila na njegovu polovicu pazeći da su u pravilnim redovima. Preklopila sam prazni dio tijesta preko nadjeva, pa nazubljenim kotačićem izrezala kvadratiće. Na ovaj način, klepe će se zatvoriti.
 Nalijem vodu u lonac, uključim da proključa i tad malo posolim. Smanjim vatru. Dodajem klepe pazeći da ih ne bude previše. Pustim da kuhaju bar 10 minuta. Povremeno ih nježno promiješam.
Za to vrijeme u drugu, široku šerpu nalijem malo ulja, dodam 2 kašičice začinske paprike i brzo ulijem domaćeg vrhnja ili milerama. Razrijedim vodom u kojoj kuhaju klepe.
Gotove ih vadim u cjedilo i stavljam u umak. Samo lagano protresem posudu i isključim.
Za mene je ovo rapsodija okusa i mirisa.
Moj ručak i mala večerica prije 18 sati.
Ponekad se i pravila moraju prekršiti!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!









Nema komentara:

Objavi komentar