petak, 3. veljače 2017.

KROMPIR SALATA

Mišljenja sam da se o svakom jelu, pa i  o onom najjednostavnijem, uvijek ima šta reći. Nijanse u pripremi odvajaju ista jela i čine ih posebnijim. Nešto zabilježeno u starim kuharicama, nešto prihvaćeno od ideja nove generacije, kreira sasvim drukčija jela.
Krompir salata, koju pripremam na par načina, obično je vezana za sezonsko povrće koje joj dodajem.
Ovaj put, temeljni recept.
Krompir za kuhanje uvijek biram bijeli ili žuti. Pazim da je zdrav i  podjednake veličine kako bi u isto vrijeme bio gotov. Veći lonac u kojeg nalijem vode da ga dobro pokrije, a da ostane dovoljno prostora do vrha, osigurava čist štednjak nakon pripreme.
Kad su skuhani, ocijedim vrelu vodu i ulijem hladnu. Korica će se šokirati i odvojiti. Tako ga lakše ogulim.
Odmah ga režem na ploške koje nisu pretanke , da pucaju, ali niti predebele, da salata bude suha. Biram veću zdjelu da sve mogu fino izmiješati. Uvijek koristim onu s poklopcem.
Na daščici izrežem par glavica crvenog luka, na tanke rezance. U manjoj zdjelici ga posolim i izmiješam rukom. Malo će omekšati. Zato salatu neću morati previše miješati, pa će ploške krompira ostati uglavnom cijele, a luk mekan.
Salatu  pobiberim i pouljim običnim suncokretovim uljem. Zakiselim jabučnim octom i to polako nalijevajući ga u kašiku. Promiješam, probam, ...Savjet koji sam prije dvadesetak godina usvojila je i taj da gotovoj salati dodam par kašika vode.
Ostatke  nikada ne spremam u frižider. Zadržaće finiji okus na sobnoj temperaturi. Pazim na količinu jer ovakve salate ne ostavljam za drugi dan.
Eto, jedno obično jelo koje se toliko često nalazi na našim stolovima, u ovom je obliku na mome!
Ako se odlučite na pripremu, u slast Vam bilo!







Nema komentara:

Objavi komentar