četvrtak, 2. veljače 2017.

DOMAĆI KRUH OD KUHANOG I PEČENOG TIJESTA

Čim sam ga vidjela, znala sam da to mora biti izvrstan kruh.
Recept je predstavila Snežana Trajkovik, na čemu sam joj zahvalna.
Pravi se na jednostavan način.
100 gr bijelog brašna, prelije se s 2 dcl vode, pa pusti da zakuha. Svo vrijeme smjesu valja miješati kako se ne bi stvorile grudice. Ako se one ipak stvore, lako se razbiju miksanjem.
Kratko na vatri prokuhati i ostaviti da se prohladi.
U zdjelu staviti kg brašna, 1 kvasac, kašiku šećera, pa preliti s malo od 5 dcl tople vode. Čim zapjeni, dodati kašiku soli, 5 kašika ulja, jaje i 1 kašiku vrhnja. U sve umiješati kuhano toplo tijesto.
Dobro zamijesiti i ostaviti da se diže.
Kad tijesto podupla zapreminu, premijesiti ga nauljenom rukom i formirati željene oblike.
Ja sam jedan dio ispekla u modli za kuglof!
Peče se dok fino ne zarumeni i pod rukom ne bude lagan. Naravno, vrijeme ovisi o veličini kruha. Od ove mjere izađu  3 komada u modlama za kruh. Njih sam pekla skupa 30 min, najprije na 200 C, a nakon 15 min, na 180 C.
Pred sam kraj, premazala sam kruh jajetom i posula sjemenkama.
E, sad! Zašto je drukčiji! Vrlo kompaktan, zbijen! Kruh koji ima punoću i izuzetnu mekoću! Mislim da će često biti na mom stolu i u nekim drugima kombinacijama brašna!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar