četvrtak, 2. veljače 2017.

JUNETINA S POVRĆEM

Svi recepti koji me podsjećaju na pripremu tagarice, na vrhu su mog odabira za neka velika okupljanja. Da bih izbjegla slijedove, juhe, priloge...jela ,,sve u jednom loncu,, definitivno su spas!
Manje posla, manje suđa u kuhinji, manje vremena za pripremu.
Pekač koji sam kupila za prošlog odlaska u Tuzlu, kao da je već stari pekač, jer se svako malo nađe na našem stolu.
Priča počinje dinstanjem par dobrih glavica luka. Lijepo omekšaju, zastakle...
Stavim ih na dno posude. Tada poslažem komade junetine. Nikad nije potpuno krta, jer takvo meso ne paše uz ovakvo jelo. Malo potrbušine, malo plećke, na veće komade...





Na meso narežem, na deblje krugove, mrkvu i peršun. Čena bijelog luka, na polovice. Pokrijem i stavim peći u rernu na 200 C, oko 30 minuta.

Meso će pustiti masnoću, a povrće vodu. Začinim solju, biberom, kašičicom začinske paprike.


Za to vrijeme pripremim krompir izrezan na polovice, šaku riže.


Podlijem s malo vode, poklopim i nastavim peći.
Pripremim polovice paprika, papradajz na četvoro, koju ljutu papričicu,

Kad, nakon sat vremena, sve fino omekša, otklopim da se tek malo zapeče..


...i serviram u pekaču, na stol...
Miris domaće hrane, u punom smislu...






Nema komentara:

Objavi komentar