srijeda, 1. veljače 2017.

BOEM TORTA

Cijelo sam prijepodne ostala uz pripremu ove torte.
Sama u kuhinji, toploj, ugodnoj. Radio tiho svirka...
Imam 400 gr lješnjaka. Polako ću ih ispeći u tavici, pa neka ostatak posluži za neki drugi kolač. Pečenim, u odnosu na sirove, dajem ogromnu prednost.
Teflon tava, srednja temperatura, drvena kuhača. Lješnjak se peče iz sredine ploda, pa na to treba misliti. Ako izvana zarumeni, unutra je izgorio. Povremeno vreli stišćem između prstiju. Čim lupina spada, gotov je. Valjam ih u staroj krpi, da se omotač odvoji. Tek tada meljem na mašinu za orahe. Ima posla...
Tvoj pedesetpeti rođendan, i baš nešto razmišljam koliko sam ti do sad torti ispekla..
Da bi se bolje umutila, jaja za kolače iznesem iz frižidera na sobnu temperaturu, nekoliko sati prije pripreme.
Odvojim bjelanca, dodam im 300 gr šećera i miksam do čvrstog šlaga. Tada dodam 15 dkg mljevenih lješnjaka, 15 dkg glatkog brašna s 1 praškom za pecivo, 5 dkg kakaa i obavezno pažljivo ručno izmiješam.
Na poleđinu 2 najveće tepsije iz rerne, stavim papir za pečenje. Rastanjim smjesu za biskvit i pečem obje tepsije istodobno, uz uključen ventilator, na 150 C, 15 min.
Iskrenem gotove kore na čist stolnjak i odlijepim papir.
Tada kuham kremu.
10 žumanjaka, 25 dkg šećera, 10 dkg glatkog brašna i 5 dkg gustina, izmiksam s 2 dcl mlijeka.
5 dcl mlijeka polako zagrijem, pa dodam pripremljene sastojke za kremu, pažljivo miješajući. Polako kuham 10 minuta.
Maknem s vatre, pa vreloj kremi dodam 200 gr maslaca.
Povremeno miješam kremu dok se hladi.
Kore prerežem na pola. Mažem ohlađenom kremom svaku, obavezno i zadnju.
Tada na pari pripremim glazuru. Jako je važno da posuda s čokoladom ne bude uronjena u vrelu vodu, već iznad nje.
250 gr čokolade za kuhanje, 3 kašike ulja i 2 dcl slatkog vrhnja. Miješam dok se sve ne rastopi. Po potrebi dodam još malo vrhnja do jedne fine kremaste strukture.
Čokoladne glazure ima dovoljno da se cijela torta prekrije, ali ja sam za ovu planirala nesavršene oblike. Zato sam  otopljenu masu miješala dok se upola ne ohladi i stegne. Nanesena na tortu, zadržala se tragove.
,, Sjećaš li se da sam ti za dvadeseti rođendan poklonila onaj zeleni album za slike? Znam, još ga imam! Parkirao si fiću pred Čečin kafić, ..tamo smo se našli...Sjedi tu...sad ćeš vidjeti tortu..Divna je..Čekaj da probam, da ja kažem da je divna....Šta je ovo? Falilo ti kreme???....Ma, daj..!!
Polako moj muž gušta tortu i smješka se..,,Odlična, odlična !!!.,,
Ako se odlučite uljepšati neke trenutke i dobrom tortom, preporučujem Vam ovu..
U slast Vam bilo!








Nema komentara:

Objavi komentar