Suhi loj će odbiti svakoga ko nije probao ovu krompirušu. Rijetko imam priliku kupiti ga. Tanki slojevi masnoće, osušeni, odličnog su mirisa.
Princip pripreme pite isti je kao kod obične krompiruše.
Tanko vučeno tijesto, domaće, naravno!
Sitno sjeckan krompir, luk, biber, sol. Nikakvo ribanje krompira ne dolazi u obzir!
U ovaj nadjev ne dodajem ni kap ulja. Sitno isjeckam loj. Na 2 kg krompira, jednu šaku.
Dobro izmiješam i filujem. Kako bosanske pite odlikuje skromni nadjev, tako i ova količina masnoće nije velika.
Pečenje na 200 C, 30 minuta.
Na stol cijelu tepsiju! Ovaj put bez vrhnja!
Ako se odlučite za pripremu, spomenućete me!
U slast Vam bilo!
Super je krompiruša .Do sad nisam čula za suvi loj, a nisam ni sigurna da ga ovde mogu pronaći ali zamišljam da je u ovome posebnog ukusa.
OdgovoriIzbrišiKomadi suhog loja su vrlo tanki, pa osušeni dobiju divan okus i miris. Na ovako veliku količinu krompira, to nije puno suhog loja, pa ova pita nije uopće masna. Kupim ga u Bosni, pa male komade zaledim samo za ovo jelo. Ako budete imali priliku, isprobajte recept. Preporučujem!
Izbriši