,,Zašto bi tanjur za kolače, bio baš za kolače?
Zašto bi zdjelice za sladoled, bile baš za sladoled?
Zašto bi peškir najmekši, bio baš za goste?
I posteljina šlingana, ako ostanu spavati?
Gledala sam kako se s posebnim gostoprimstvom i odricanjem dočekuju gosti. Treba gostima, ali treba i nama!
Začas se život zavrtio i evo me u svom domu, imam svoju porodicu.... ja postavljam pravila.
A moja su neka drukčija.
Kuham uz muziku. Ponekad me, u neznanju ili znanju, ponese pa zaplešem par koraka od stola do šporeta, do prozora.
A kad se vrata otvore, ja pitam ,, Ko to meni ide?,,
I pružam ruke u zagrljaj jer tako želim i tako hoću.
Zato su u mom domu, tanjuri za kolače, oni najljepši, na stolu i bez kolača.
Zdjelice za sladoled s čorbicama, rižom...
Najmekši peškiri, nama samima.
A najljepša posteljina, mojim najdražima.
U mom domu, kako ja hoću!,,
....ali, vratimo se kuhanju...
Đuveč od ljetnog povrća, zaleđen za zimu, pravi je spas!
Ako pravite od svježeg, tu je mrkva, paprika, tikvica, patlidžan, paradajz.
Danas sam fino prodinstala 2 glavice luka, dodala 500 gr mljevene junetine, malo bijelog luka, pa polako dinstala otklopljeno. Meso je fino mirisalo.
Začinila solju, biberom, s malo začinske paprike. Na sve, sadržaj jednog manjeg đuveča.
Povrće je ostalo u komadima. Pažljivo sve promiješam da se ne skaši. Meso omekšalo, zalila sa par kašika paradajz sosa i malo vode...
Na drugom se plinu kuhala riža. 2.5 šolje vode, šolja riže, malo soli i Vegete, malo kurkume i bibera.
Kad je prokuhala, promiješala sam, smanjila i poklopila.
Okolo mekana, u sredini tek malo tvrdkasta zrna.
I to je to!
Čaša za koktel, ne mora biti za koktel!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!
da znaš da ću sledećeg leta praviti ovakav tvoj đuveč!!!
OdgovoriIzbrišiOd srca preporučujem! Kocke malo veće, kratko dinstanje, do pola, i pakiranje u plastične kutije. Praktično zimi. Ekonomično, jer je povrće sad ,,žara,,! A štedi i vrijeme! Meni ovo dođe kao upola pripremljen ručak. Pozdrav, draga moja!
Izbriši