četvrtak, 26. siječnja 2017.

RUČAK ZA 50 KUNA

Ručak sa pola kilograma mljevene junetine.
Sa ovim mesom, najizdašniji su mi ručkovi.
Za pečene punjene paprike, iskoristila sam crvene, posebno ukusne kada se peku. Zaledila sam ih jesenas.
Sada, samo oprane pod mlazom vode, da se uklone kristalići leda, punila sam smrznute.
U filu 500 gr mljevene junetine. Moj muž to fino kupi, samelje, pa znamo šta jedemo.
Dodala sam 2 glavice luka, sitno nasjeckane, 2 čena bijelog luka, naribanu mrkvu, sitno nasjeckan veliki krompir, malo peršunova lista, šaku riže. Od začina, aleve paprike kašičicu, čajnu kašiku soli, malo bibera, malo ulja i deci vode.
Nadjev dobro izmiješala i napunila paprike. Nikad ne pretrpam, da pečen fil bude razabran.
Složila sam ih u makedonsku tavu i poklopila. Sjećanja na divni Ohrid...
Znam da uz ovu posudu u rerni ima mjesta za jednu modlu za kruh. Zato je usporedo s pripremom ručka, nadolazilo jedno malo tijesto. O istom trošku, kruščić sa miješanim brašnom, mene poštedi odlaska u pekaricu, a uštedi i koju kunu!
Fila ostalo 2 kašike.
Stavila sam ga na malo ulja, najsjeckala još 1 krompir, još malo aleve paprike i sjeckanog korjenastog povrća, malo prodinstala, posula kašikom brašna, brzo izmiješala da se ne stvore grudice i zalila vodom.
Vrijuckalo je 30 minuta.
Tad sam umutila jedno jaje i ukapala u čorbu.
Pet minuta i gotovo!
Paprike su se pekle malo dulje od sata.
Najprije pokrivene, malo pustile vodu, a kad sam ih otkrila saft je fino uvrio.
Domaćeg vrhnja po želji na reš pečeni mirisni ručak.
S pola kilograma mesa, veliki ručak!
Miris domaće hrane, u punom smislu! Ukusno i ekonomično!
Ovo je obrok za maximalno 50 kn, što je zaista malo!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo








Nema komentara:

Objavi komentar