nedjelja, 11. lipnja 2017.

ŠTRUDLA S VIŠNJAMA I GRIZOM

Omiljeno voće u mojim kolačima, baš su višnje.
U ovo doba godine, svježe, a kasnije zaleđene. Naravno, bez čišćenja koštica, samo oprane i spremljene u zamrzivač, čekaće zimske dane. Takve se vrlo jednostavno očiste, bez špricanja soka.
Štrudle u par varijanti, već su bile tema ove male kuharice.
Danas bih dodala pokoji detalj pripreme.
Svježe višnje u jednoj zdjeli, izmiksana 4 bjelanca u drugoj. Na stolu 500 gr kupovnih tanjih kora. U Zagrebu, to je 10 komada, pa ih ja ne bih niti nazvala tankim, ali dobro...šta je tu je...
U drugoj zdjeli miksam 4 žumanjka, 2 čaše od 2 dcl, šećera, čašu ulja, čašu jogurta i 2 čaše griza. Prašak za pecivo može, ali i ne mora. Ja ga ovaj put nisam stavila.
Podijelim kore na 3 hrpice. Onu jednu izrežem na 3 dijela i mažući nadjeve, potrošim u štrudli. Isto učinim i sa krajevima koji ostaju dok širinu kora prilagođavam duljini tepsije. Nema bacanja..
Polijevam nadjev nasumično, neravnomijerno, po prvoj kori. Ako se namaže ravnomijerno, kore u koje je uvijen nadjev, neće se niti vidjeti. Ovako se fino raspoznaju slojevi. Na nju ide druga, pa nadjev, treća, pa nadjev. Na treću naširoko višnje, bez ičega. S količinom višanja valja biti pažljiv. Pustiće dosta soka, pa štrudla može biti mokra, što valja izbjeći. Dakle, jednu umjerenu količinu, kao na slici.
E, sad! Kupovne kore budu umotane u celofan, koji upotrijebim za pripremu. Na njemu srolam valjak, pa ga s celofanom prebacim u tepsiju, veličine 30x20, na papir za pečenje. Pažljivo ga izvučem, pa postupak ponovim sa sve tri štrudle. Vrlo praktično jer su ovo buce-debeljuce, pune fila i voća. Mali trik, primjenjiv i za slične kolače.
Pažljivo reckavim nožem zarežem samo gornje slojeve, kuda ću poslije pečenja kolač izrezati. Ako prerežem do dna tepsije, nadjev će nabujati i iscuriti kroz rezove.
Rerna ugrijana na 200 C.
Nakon 10 min pečenja, izvadim tepsiju i hladnim maslacem pređem preko kolača. Ostaviće trag masnoće i korica će dobiti lijepu boju.
Smanjim temperaturu na 180C i pečem još 30 min.
Za to vrijeme stavim kuhati 5 dcl vode i čašu šećera. Za 5 min isključim. Pečen kolač zalijem toplim zaljevom. Ohladim bez pokrivanja.
Griz će povući agdu u sebe i postati sočan i vrlo ukusan.
Ako se odlučite svježe višnje isprobati u ovakvom kolaču, u slast Vam bilo!









2 komentara: