Ovo je vrijeme kad ljetno povrće polako pristiže.
Sigurna sam da patlidžane punite na sve moguće načine.
Na ovaj su mi posebno dragi.
Majke ko majke, vazda savjetuju. Kad li sam se pretvorila u svoju?
Dodajem savjet na šta treba obratiti pažnju kad se kupuju patlidžani.
Dakle, sjajna boja, bodljice koje bodu, čvrst plod na opip. Za patlidžane je jako važno da su ovakvi, što znači da su svježi. Neće u njima biti sjemena i neće biti opori.
Za ovo jelo neka su više duguljasti, približno iste veličine. Operem ih i ne gulim.
Prerežem ih po duljini, izdubim sredinu polutki najmanjom kašičicom. Sa suprotne strane odrežem tanki dio kore kako se ne bi prevrtali kad ih napunim i složim jedan uz drugi.
Sve ove ostatke nasjeckam na daščici.
Na malo vode dinstam glavicu luka. Na nju mljeveno meso, čeno bijelog luka, naribanu mrkvicu, sitno isjeckane crvene paprike, sve ono nasjeckano iz patlidžana. Dinstati na vodi, jednako je kao na ulju. Ima u mesu uvijek masnoće. Okus će ostati isti.
Posolim, pobiberim, dodam mrvicu crvene paprike, malo riže, podlijem s malo vode. Kad sve omekša, isključim.
Patlidžane poslažem u najveću tepsiju od rerne. Napunim ih, podlijem s malo ulja i malo vode, pokrijem folijom i pečem oko 30 min na 200 C.
Obično su već mekani, pa tada otkrijem i pustim da se zapeku.
Uz pire krompir ili samo uz salatu, ručak kao bombončić...a vjerojatno ostane i za večeru...
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!
Danas bilo za ručak, malo sam dodala svježe ljute parike. Nama pravo uksno jelo, bez pirea sam pravila. Hvala na receptu, pozz
OdgovoriIzbrišiDrago mi je, Fahira! Zaista divan okus! Hvala puno! Pozdrav!
Izbriši