Prijateljica poslala mlade raštike, domaće. Uklonila rebra, narezala je na tanke rezance i kratko blanširala.
Za nadjev sam izmiksala 4 jaja, čašu domaćeg vrhnja, oko 70 dkg svježeg sira, 2 kašike griza, malo ulja i posolila sa jednom čajnom kašikom soli.
Veliku tepsiju od rerne malo namazala maslacem, onako iz ruke, pa a dno nabrala prve dvije kore, kao da nešto plisiram.
Polila u udubljenja malo fila, pa složila na isti način sljedeće 2 kore, opet polila, pa sljedeće 2. Tad sam rasporedila suhu raštiku. nastavila sam slagati ostatak kora.
Po vrhu sam namazala ostatak fila i posula s malo lanenog sjemena.
Pekla se zeljanica 25 min na 200C.
Prelila sam je sa zaljevom od 2 dcl vode i malim komadićem maslaca, pa vratila u isključenu rernu.
E, sad! Kakav je okus raštike u piti? Ni malo nije drukčiji od blitve i špinata.
Mi s užitkom pojeli.
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar