srijeda, 27. rujna 2017.

IZ RERNE - MAHUNE S TELEĆOM KOLJENICOM

Mada im je cijena dosta visoka, 20 kuna za kilogram, žene u redu stoje pred tezgom i čekaju.
Prodavačica sva rječita, hvali robu. Na jednoj hrpi niske, na drugoj visoke, one što idu uz pritku. Jedne pirgave, druge mješane, i zelene i žute.
Lomi pred nama. Konca nema.
Jesu skupe, ali dati ću ,,dobre vage,,. Znači joj to, uvijek malo preko, kad se uteg poravna s tasom.
Već sam kupila teleću koljenicu. Mesar je izrezao na osso bucco. Planiram ručak.
Pola kilograma mahuna, dosta.
Uz njih kupila vezicu peršuna, paradajza... Pobire se zadnje iz vrtova. Stiže jesensko povrće iz plastenika. I ono preskupo.
Za ovaj sam ručak odvojila nešto više vremena i isplatilo se.
U šerpu poslagala tri komada koljenice, oko njih malo mrkve, peršuna glavicu luka. Podlila vodom da ogrecne, posolila i stavila kuhati. Svako malo sam komade okretala dok nisu lijepo omekšali.
U drugu posudu veliku glavicu luka, na maslinovo ulje. Dok se dinstala, najprije dodala mrkvu na deblje štapiće. Kad želimo da saft dobije malo narančaste boje, mrkva na masnoći, dati će taj efekt. Isti trik se primjenjuje za juhe.
Polako čistila povrće i dodavala jedno na drugo. Kolutovi jednog peršuna, kockice celera, mahune, kocke krompira, stapke celera i peršuna na sitno.
Posolila, pobiberila!
Kad je meso omekšalo, a povrće se skuhalo do pola, plamenike isključila, a ukopčala rernu.
U zdjelu za pečenje, najprije podloga od povrća. Na nju meso. Oko njega ostatak. Kriške svježeg paradajza okolo. Juhu procijedila i polila po svemu. U šoljici sam ostavila oko 2 dcl.  Povrće iz nje protisnula kroz cjedilo i umiješala u mahune.
Sve skupa se do vrha potopilo u tekućinu. Ovo je jelo na kašiku, svejedno što se peče u rerni.
Peklo se oko sat vremena najprije na 200C, a kasnije na 180 C.  Pazila sam da ne izgori!
U ona 2 dcl juhe stavila kašiku vrhnja i kašiku brašna, izmiješala i polila okolo-naokolo. Za 10 minuta, isključila!
Posla bilo, ali je ručak zamirisao savršeno. Meso se odvojilo od kosti, povrće prefino, juhica također.
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar