petak, 6. listopada 2017.

PAPRIKE PUNJENE GRAHOM

Ovo sam jelo prvi put napravila.
Ostalo nekakvog pečenog mesa, pa planirala samo grah salatu. Dobro bi pasalo jedno uz drugo, hladno!
Ali...Odemo nas dvoje u nabavu, a u ponudi debele crvene paprike. Ove dali i po povoljnijoj cijeni. Muž bira pet-šest komada, da se nađu u frižideru, a ja fino napunim dvije vrećice. Već ću ja njima naći namjenu.
I tako otpade priprema moje grah salate.
Napunićemo paprike.  Ostale ćemo ispeći u rerni, kad već radi, i lijepo ih zalediti.
Na maslinovu ulju izdinstala luka, narezanog na rezance. Dodala malo bijeloga, naribala jedu mrkvicu, posolila i pazila da fino zastakli. Grah iz limenke dobro isprala i umiješala u luk. Podlila s vrlo malo vode, čisto da nadjev bude sočan.
Paprike očistila i poredala u posudu, pa napunila filom.  Zgodno da ove mogu stajati uspravno.
U svaku nalila po jednu kašiku vode.
Pekla sam ih pod folijom na 200 C, oko pola sata. Otkrila i pustila da se malo zapeku.
Na drugom nivou rerne, puna tepsija cijelih paprika. Kontrolirajući punjene, i njih svaku okretala da sa svih strana zarumene.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!




2 komentara:

  1. baš zanimljiva kombinacija - jednom ću je svakako spremiti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za mene, jedna od ideja za brzi ručak. Uz salatu, čisto dovoljno..Pozdrav mojoj Kati!

      Izbriši