četvrtak, 14. prosinca 2017.

ZAPEČENE ĆUFTE

Nastavljam priču o ćuftama.
Ko voli jela s mljevenim mesom, kao što ih ja volim, i ko ima priliku kupiti dobar komad junetine, pa ga sam samljeti ili bar izabrati i gledati kako to mesar na licu mjesta radi, može uživati u prefinim okusima.
Ove su ćufte, napravljene od identične smjese kao one u paradajz sosu.
Dakle, u njima je mljevena junetina od vrata, na sitno izribana 2 srednja krompira, glavica luka i veliko čeno bijelog luka. Kad im ocijedim sok, umiješam u meso, skupa s 1 jajetom, 3 kašike prezle. Začinim solju i biberom.
Pustim smjesu da odleži u frižideru, pa na pobrašnjenoj podlozi oblikujem kuglice.
Ćufre prepečem sa svih strana, i izvadim u posudu za pečenje.
Napravim smjesu od, pazi sad to!!!, čaše slatkog vrhnja, 2 kašike brašna, pola vode-pola mlijeka. Dakle, polako dolijevam tekućinu i pratim.
Neka preljev bude srednje gustoće.
Malo protresem sadržaj, pokrijem folijom i pečem oko 30 minuta.
Tada bogato pospem naribanim parmezanom ili kakvim sličnim sirom i još kratko zapečem.

Prilog uvijek mora biti nešto potpuno nemasno. Ovaj put rižoto s tikvicama.
E, sad...gdje je priča?
U par je riječi.
Majka dragog nam prijatelja, koji je svoju bitku s opakom bolečću izgubio, i koji će nam čitav život nedostajati, par godina poslije njegove smrti, još je poživjela.
Vidno promijenjena, duhom i tijelom, spomenula je na koji način ona, za sebe samu, priprema ćufte.
Oblikovane loptice, nešto malo veće, zaledi na tacni. Kasnije ih prebaci u vrećicu za zamrzavanje
U svako varivo, jedna veća ćufta, neka se kuha. Njoj dovoljno mesa za jedan obrok.
Eto, već godina, niti nje nema žive, a uz svaku pripremu ćufti, ja je se sjetim.
Odlučite li se za predstavljeni recept, neka Vam je u slast!




Nema komentara:

Objavi komentar