utorak, 12. prosinca 2017.

ĆUFTE

Polako se slaže cijela jedna kuharica, paleta jela koja pripremam u svojoj kuhinji.
Sve su mi zanimljivije sitne finese u kulinarstvu.
One polako uljepšavaju izgled, daju okusu punoću, a kuharicu uvijek razvesele.
Ćufte, u puno varijanti, dobar su izbor za izdašnan obrok.
Ove su u paradajz sosu.
Kupila sam pola kilograma mljevene junetine od vrata. 2 srednja krompira,  glavicu luka i veće čeno bijelog luka, ribam na sitni ribež, kao mrkvu. Iz povrća će se izdvojiti sok, pa ga lagano ocijedim.
Dodam mesu, skupa s 1 jajetom, solju, biberom. Fino smjesu sjedinim uz dodavanje prezle. Dovoljne su 3-4 kašike. Ostavim smjesu u frižider, kako bi se okusi sljubili.
Tada na tacnu pospem brašno i oblikujem male kuglice, koje u njega uvaljam.
Ostatak postupka je klasika.
Kratko ih prepržim na malo vrelog ulja, u tavici. Treskanjem, vrte se i začas dobiju hrskavu koricu sa svih strana. To je dovoljno. Vadim u zdjelu, pa pržim drugu turu.
U čaši napravim smjesu paradajz sosa, 2 kašike brašna,  malo začinske paprike i vode. Ćufte složim u šerpu, zalijem paradajz sosom i kuham na umjerenoj vatri oko 30 minuta.
Svaki put uz njih i grančica celera, za miris.
Nikakva klasična zaprška ne dolazi u obzir.
Ove je ,,loptice od meseka,, pohvalila moja najdraža djevojčica!
U slast joj bilo!






2 komentara:

  1. nikad kraja novim receptima... ovako ih nisam pravila i prvom sledećom prilikom radim ove!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno je varijanti. Ove, s malo krompira, sa svime naribanim, što čini glatku smjesu, bez onih komadića koji vire van i smetaju, meni su super. Slavonci ih stavljaju najprije u kipuću vodu, pa spuštaju na gotov paradajz sos.. Meni posebno drage u bijelom umaku...

      Izbriši