Sve što je vezano za korijene ove fine slastice, dolazi iz okolice Varaždina.
Meni se izgled sa slika jako svidio, pa sam si zadala današnji relax uz kuhanje, da baš pomno slijedim ponuđeni recept i isprobam slasticu.
Moji će sutra reći da sam makače pravila za sebe, jer oni mak baš i ne ljube. Za sebe! Nego šta!
Ako uvijek ugađamo drugima, stvaramo dojam da nama ništa ni ne treba, a to nije istina. Bio to obični kolač ili bilo šta drugo, misliti na sebe!!!
Dakle, makači su pobrali najbolje ocjene glavnog suca. Mekana sredina, koja nije suha, kako mak zna biti. Hrskava korica. Završni slojevi tanke jufke koja se fino lista. Nadjev taman dovoljno sladak i bogat.
...ali, idemo u kuhinju.
Zamijesila sam vučeno tijesto od 400 gr brašna. Tanko ga razvukla. Zadebljanja na krajevima, odrezala.
Zakipila 4 dcl mlijeka, malu kockicu maslaca i 200 gr šećera. Pofurila mak, izmiješala i ostavila da se ohladi.
Izmiksala 2 bjelanca u čvrsti snijeg. Zajedno sa čašom masnijeg vrhnja, ( ja imala crveno vrhnje sa 20% mm), ručno umiješala u mak.
Otopila 100 gr maslaca i ostavila na stranu.
Odrezala zadebljale rubove jufke.
Nadjev sam rasporedila na 2/3 jufke. Fino ga ravnomijerno namazala, da ju potpuno pokrije.
1/3 jufke namazala otopljenim maslacem.
Rubove malo preklopila sa bočnih strana, pa zarolala nadjev sve do kraja.
Rezala štrudlu prema dužini tepsije i slagala jednu do druge.
Otopila još 50 gr maslaca, dodala mu čašu vrhnja, pa kistom premazala makače.
Pekla 30 min na 180C.
Prema originalnom receptu, makači se režu kao štrukli, tanjurićem, pa slažu u tepsiju i tek onda peku. Odustala sam od toga. Sasvim se fino, ravno režu, tankim reckavim nožem.
Uz pripremu ove slastice, širom otvorene prozor, dobru muziku....sasvim sam se lijepo odmorila.
Ako volite mak, makači su kolač Vas!
U slast Vam bilo!
Nikad kraja kombinacijama... Jakoo volim ove varijacije od poznatih sastojaka. Još samo da naučim da razvlačim testo... Svaka ti čast majstorice!
OdgovoriIzbrišiTo je jako zanimljivo, Kato! I jednostavno...
OdgovoriIzbriši