petak, 31. listopada 2014.

KATMER KORE

Koliko ima nacina za pripremu pita??? Svaki zahtijeva veliki stol i puno mjesta, rastezanje tanke jufke, okolo- naokolo...Samo jedna, ova, pravi se fino, sjedeci za stolom!
Dobra joj je to reklama!
Dakle, Katmer kore se pripremaju na sljedeci nacin.
Zamijese se dvije jufke, kao za svaku pitu. Ostave se da malo odstoje pokrivene plasticnom folijom.
Prvu razvaljamo sjedeci za stolom na velicinu od  30-tak cm u precniku. Tada u sredinu stavimo jednu zdjelicu, pa sve ono sto ostaje, narezemo na krakove.
Za nadjev otopimo maslaca, i drzimo na toplom. Podignemo onu zdjelicu. Svaki krak polako rukama razvlacimo na velicinu  srednjeg kruga koji je bio poklopljen. Namazemo sredinu maslacem, pa taj rastegnuti krak polozimo na maslac. Polako, krak po krak, premaz po premaz dodjemo do zadnjeg. Njega razvucemo i ostavimo suhoga. Prva katmer kora je gotova.
Ostavimo je na stranu, pa isti postupak ponovimo sa drugom jufkom.
Ove dvije slojevite jufke, sada razvaljamo na velicinu okrugle tepsije u kojoj cemo ih peci. Stavimo prvu na dno. Pospemo nadjevom po zelji, pa preko njega stavimo drugu koru. Nozem izrezemo kocke i pitu stavimo peci.
Dovoljno joj je 30 min na 200 C.
Nadjev za ove Katmer kore bile su dinstane jabuke. Zato sam ispecenu pitu posula secerom u prahu.
Mogu se filovati bilo kojim nadjevom i jako su ukusne.
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar