Kombinacija
dvije omiljene pite u mojoj kući..
Lijepo je da
svako može svoju izabrati..
Krompiruša se
tradicionalno pravi sa sjeckanim krompirom. U njega se doda malo ulja, soli,
bibera, te suhog začina.
Tako začinjena
posipa se po jufki i mota..
Krompirušu možemo
zaliti zaljevom od vode, masla i soli.. treba ga pustiti da kuha kratko
vrijeme... pa pečenu pitu na par minuta vratiti u rernu...ali, odlična je i kad
se samo ispeče i pokrije krpom. Neko krompirušu namaže vrhnjem, pa je tako peče.
Ja je ostavim
suhu, pokrivenu..i bude izvrsna.
Uporedo pravim
zeljanicu. Nadjev je od pola kilograma sira, 3 jaja, čaše vrhnja, soli i malo
ulja. U drugoj zdjeli nasjeckam očišćen špinat ili blitvu, bez stapki, narezane
na rezance. Nije ih potrebno blanširati.
Da ne bi pustili
svoj sok, sa sirom ih miješam pred sam početak posipanja po jufki.
Zeljanica se
ne može motati u tanke šipke. Obično su sire i budu fine, sočne.
Pečenu
prelijem sa malo mlijeka, pa na par minuta vratim u isključenu rernu..
Za obje
vrijedi pravilo da jufka bude tanka i da se ne ulji previse..
U slast vam
bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar