srijeda, 8. listopada 2014.

Krompiruša i zeljanica



Kombinacija dvije omiljene pite u mojoj kući..

Lijepo je da svako može svoju izabrati..

Krompiruša se tradicionalno pravi sa sjeckanim krompirom. U njega se doda malo ulja, soli, bibera, te suhog začina.
Tako začinjena posipa se po jufki i mota..
Krompirušu možemo zaliti zaljevom od vode, masla i soli.. treba ga pustiti da kuha kratko vrijeme... pa pečenu pitu na par minuta vratiti u rernu...ali, odlična je i kad se samo ispeče i pokrije krpom. Neko krompirušu namaže vrhnjem, pa je tako peče.
Ja je ostavim suhu, pokrivenu..i bude izvrsna.

Uporedo pravim zeljanicu. Nadjev je od pola kilograma sira, 3 jaja, čaše vrhnja, soli i malo ulja. U drugoj zdjeli nasjeckam očišćen špinat ili blitvu, bez stapki, narezane na rezance. Nije ih potrebno blanširati.
Da ne bi pustili svoj sok, sa sirom ih miješam pred sam početak posipanja po jufki.
Zeljanica se ne može motati u tanke šipke. Obično su sire i budu fine, sočne.
Pečenu prelijem sa malo mlijeka, pa na par minuta vratim u isključenu rernu..
Za obje vrijedi pravilo da jufka bude tanka i da se ne ulji previse..

U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar