utorak, 21. listopada 2014.

KROMPIRUŠA

 Ne znam šta je toliko ukusno u tom jelu? Tijesto je domaće, tanko razvučeno, kao za svaku pitu,
 po cijelom stolu. Prefina, tanka, kako se jedino od bijelog bračna može razvuci. Posipala sam nadjev, srolala i rezala...Recept za fino vučeno tijesto već sam objavila.
U nadjev za krompirušu stavljam isključivo sjeckani krompir. Začinim ga solju, biberom i sitno sjeckanim crvenim lukom. Malo pouljim! Posipam po rubu jufke, te podižući stolnjak, srolam u uske rolnice. 
Krompirušu pečem na 200C oko 30 minuta. Pečenu, samo pokrijem čistim stolnjakom i pustim da malo omekša. Na taj način ona zadrži i hrskavost korice..Uz kakvu sočnu salatu, predivan ručak!
Samo onaj ko nije probao krompirušu, ne voli je!
To je spoj bosanske tradicije, domaće hrane koja traži puno truda i jednostavnog okusa koji nikog ne ostavi ravnodušnim. Zato, ako ne mislite sjeckati krompir na sitne kockice..dugo, strpljivo...nećete niti dobiti taj poseban okus.Vrlo često, bas krompiruša jest favort medju pitama!
 Dvije tepsije u isto vrijeme, uz uključen ventilator, dobiju podjednako dobru koricu i s gornje i s donje strane.Gotovu, samo sam pokrila krpom, pa ostavila da malo omekša.
Šta je to toliko dobro u krompiruši???
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar