srijeda, 8. listopada 2014.

Mekike



Kad se jednog dana komšinica pojavila sa tanjirićem punim mekika, nisam ni znala za te fine hercegovačke uštipke. Iz srca Mostara, stari porodični recept, postade i moj, omiljeni.

Uštipci koji se peku u malo ulja, a ne upijaju ni kap.
Mislim da je to prava preporuka.
Izuzetno mekani.....

Dakle, proces pripreme tijesta je obrnut od uobičajenog.
U malo brašna dodati kašičicu šećera i kvasac. Preliti sa toplom vodom i ostaviti 10-tak minuta.
U drugoj posudi umutiti 2 jaja, malo soli i ostatak vode. U to dodati uzasao kvasac, pa dodavati glatko brašno i mijesiti. Neka je tijesto mekano. 

Ostaviti da malo nadolazi.


 
Razvaljati ga na debljinu od 1 cm, pa bez ikakvog mazanja, preklopiti kao pogaču i dobivenu kocku okrenuti. Pokriti krpom, pa ostaviti da još nadolazi.

Nakon 10 minuta, razvaljati tijesto, na debljinu od 1 cm, izrezati kvadratne oblike .
Svaki komad spuštati u ulje sa obrnute strane.

Ove fine, izuzetno mekane uštipke, zaista od srca preporučujem! 

U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar