Kad se jednog
dana komšinica pojavila sa tanjirićem punim mekika, nisam ni znala za te fine
hercegovačke uštipke. Iz srca Mostara, stari porodični recept, postade i moj,
omiljeni.
Uštipci koji se peku u malo ulja, a ne upijaju ni kap.
Mislim da je to prava preporuka.
Izuzetno mekani.....
Dakle, proces pripreme tijesta je obrnut od uobičajenog.
U malo brašna dodati kašičicu šećera i kvasac. Preliti sa toplom vodom i ostaviti 10-tak minuta.
U drugoj posudi umutiti 2 jaja, malo soli i ostatak vode. U to dodati uzasao kvasac, pa dodavati glatko brašno i mijesiti. Neka je tijesto mekano.
Ostaviti da malo nadolazi.
Razvaljati ga na debljinu od 1 cm, pa bez ikakvog mazanja, preklopiti kao
pogaču i dobivenu kocku okrenuti. Pokriti krpom, pa ostaviti da još nadolazi.
Nakon 10 minuta, razvaljati tijesto, na debljinu od 1 cm, izrezati kvadratne oblike .
Svaki komad spuštati u ulje sa obrnute strane.
Ove fine, izuzetno mekane uštipke, zaista od srca preporučujem!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar