srijeda, 8. listopada 2014.

Moj pekmez od drenka


Mada je priprema ove poslastice, ali i lijeka, vrlo zahtjevna, odmah sam znala da tome neću moći odoljeti.

Dakle, ovako!

Drenak sam oprala, odvojila plodove koji nisu zreli, jer na stablu sazrijevaju nejednako. Na oko 5 kg ploda, dodala sam dcl vode i na laganoj vatri kuhala. Gnječila sam ih drobilicom za pire, pa se vrlo brzo sve pretvorilo u jednu masu. Nakon sat vremena, sve sam protisnula kroz cjedilo. Nije baš jednostavno. Puno mesa,, ostane na kosšici. Ponovila sam cijeđenje preko sterilne gaze, pa nastavila kuhati. Dodala sam kg šećera. To je moja slobodna procjena, bez ikakvog vaganja.


Čim se zgusnuo, sipala sam pekmez u zagrijane staklenke i odmah zatvorila.
Koštice, koje su i dalje bile kao jedna voćna masa, zalila sam vodom, dodala šećera i prokuhala. Nakon cijeđenja, ostalo je oko 2 litre finog sirupa.

Eto, za večeru, proba, pekmeza od drenka.
Ja pripremila, ja probala, ...zadovoljna!

Bujrum!


1 komentar: