srijeda, 8. listopada 2014.

Pita s višnjama



Potrebno je pola kg tankih jufki. Pripremiti 2 nadjeva.

Prvi fil.. izmiksati 4 žumanjka, 2 čaše secera, 1 čašu ulja, 1 čašu jogurta, prašak za pecivo, snijeg od 4 bjelanca.

Drugi fil.. kilogram višanja zgusnuti sa malo griza. Kolač slagati u tepsiju koja je upola manja od veličine kore. Namazati dno tepsije margarinom. Položiti prvu koru na dno, a njenu drugu polovicu prebaciti preko ruba tepsije. Namazati filom od jaja tako da iz kašike nasumično curi po kori. 

Sljedeću staviti preko, ali da prazna polovica ide preko suprotne strane tepsije. Tako naizmjenično mazati i slagati kore. Fil od višanja nanijeti na 2 puta. Kad se sve kore potroše, prebacivati ove polovice koje više sa strana. Razlog ovakvog slaganja je taj sto tekući fil ostane unutar kolača. Peći oko 40 minuta na 180C. Posuti šećerom u prahu i ostaviti otkriveno dok se ne ohladi.

Izuzetno fin kolač!! Potvrdili gosti!!


Nema komentara:

Objavi komentar