nedjelja, 26. listopada 2014.

POGACA SA RUZICAMA
Kruh na ovaj ili onaj nacin, osnova je ovdasnjih obroka. Kad je na stolu svojom ljepotom ukras, privlaci poglede, ali i ruke da ih uzimaju.
Ova je pogaca obavezno centar mog stola kod porodicnih okupljanja. Narodni obicaj da se rukom kida, u rukama osjeti finoca i mekoca tijesta, osjeti miris,... zaista je vazna. Uvijek takve radnje prate osmijesi i pogledi.
Sjediti sa svojim najmilijim uz hranu rukama pripremljenu, osvjescuje osjecaj bliskosti i postovanja.
Za mene je to pravi simbol obitelji.
Ova je pogaca napravljena od  kilograma bijelog brasna. Dodam mu kvasac, malo secera, malo soli, 1 jaje, pa zamijesim mjesavinom mlijeka i vode. Neka tijesto bude podatno pod rukom.
Kad malo nadodje, razvaljam ga na kvadratni oblik, sirine 50 cm, pa premazem sa mekanim margarinom. Preklopim jednu trecinu, preko srednje trecine, pa to ponovim i sa drugom stranom.Preklopim donji kraj preko novonastale srednje trecine, pa to ponovim sa gornjim krajem.Tako dobijem jednu manju kocku.Okrenem je, da gornji sloj bude dolje, pa pokrijem da nadolazi.
 Ovu radnju ponovim nakon 10-tak minuta, tako sto tijesto dodatno opet razvaljam. Kad malo odstoji, rastanjim tijesto na pocetnu velicinu, namazem ga, pa srolam u valjak.Rezem komade razlicitih velicina i slazem u tepsiju.Na ovaj nacin, pecene ruzice ce izgledati rascvjetano.
Premazem povrsinu umucenim jajetom i stavim peci.
Neka je temperatura oko 200 C na pocetku, ali je nakon 15-tak minuta smanjim na 180C. Dovoljno je peci oko 45 minuta. Pecenu pogacu, na kratko pokrijem krpom.
Posluzim je u tepsiji ili cijelu izvadim, u komadu, na veliki posluzavnik..
Neka kida svako koliko zeli..
U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar