Mlade tikvice, približne debljine, izdubiti za punjenje.
Poslužiti se debljinom noža, kao mjerom, pa će svaki komad u posudi, biti iste visine.
Nadjev je od mljevene junetine, crvenog i malo bijelog luka, riže, začinjeno solju, biberom, crvenom paprikom i suhim začinom. Prodinstati sve skupa da meso dobro omekša.
Napuniti
tikvice i složiti ih u jednom redu u duboku šerpu ili u tepsiju. Podliti vodom
da ih potopi do polovice, pa jos malo začiniti, te dodati malo masla.
Kuhati tikvice
poklopljene, gore, na šporetu, ili pokrivene folijom u rerni.
Treba im oko
pola sahata. Povremeno podlijevati saftom u kojem se kuhaju.
Izmiješati
kašiku brašna sa kašikom vrhnja, pa razrijediti vodom. Ovom smjesom zgusnuti
saft. nakon par minuta isključiti.
Poslužiti
punjene tikvice sa vrhnjem!
U slast vam
bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar