srijeda, 8. listopada 2014.

Punjene tikvice


Mlade tikvice, približne debljine, izdubiti za punjenje.

Poslužiti se debljinom noža, kao mjerom, pa će svaki komad u posudi, biti iste visine.

Nadjev je od mljevene junetine, crvenog i malo bijelog luka, riže, začinjeno solju, biberom, crvenom paprikom i suhim začinom. Prodinstati sve skupa da meso dobro omekša.

Napuniti tikvice i složiti ih u jednom redu u duboku šerpu ili u tepsiju. Podliti vodom da ih potopi do polovice, pa jos malo začiniti, te dodati malo masla.

Kuhati tikvice poklopljene, gore, na šporetu, ili pokrivene folijom u rerni.
Treba im oko pola sahata. Povremeno podlijevati saftom u kojem se kuhaju.
Izmiješati kašiku brašna sa kašikom vrhnja, pa razrijediti vodom. Ovom smjesom zgusnuti saft. nakon par minuta isključiti.

Poslužiti punjene tikvice sa vrhnjem!

U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar