nedjelja, 23. studenoga 2014.

KELJ !
Kako se zimski dani polako primicu, tako i izbor povrca postaje drukciji. Kelj je u nekoliko kombinacija na mom stolu.
Ovaj put, gusto varivo koje najcesce pravim uz fasirane snicle. Danas sa pecenim bijelim mesom. Ostrog je mirisa, ali zaista finog okusa
Biram glavice finih, zelenih listova. Odstranim im tvrda ,,rebra, pa narezem na sire rezance. Kratko ga blansiram u puno vode, obavezno, otklopljenog. Tako ce zadrzati svoju boju.
Ocijedim. Nekad su savjetovali ...da voda u kojoj se povrce kuha, treba posluziti kao povrtni temeljac. Danas su savjeti suprotni. Obavezno baciti vodu. Povrce se sprica, pa su sve daljnje price suvisne.
U istu posudu, na malo ulja dodam malo bijelog luka. Kratko ga samo okrenem, da zamirise, pa dodam 2 kasike brasna, samo promijesam, pa podlijem vodom. U tu mjesavinu stavim jednu kocku za supu, pa dodam kelj. Podlijevam vodom dok se kelj ne potopi, pa dodam jedan veci krompir, izrezan na kockice. Ovo jelo dobro podnosi biber. Ostane ,,bijelo,, bez ikakve crvene paprike ili paradajza.
Povrce kuham dok ne omeksa, ali toliko da ipak zadrzi svoju hrskavost.
Uz peceno bijelo meso, cisto dobar rucak!
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar