ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

KROMPIR CORBA
Vrijeme, mjesta, ljudi, obicaji...
Danas, u jedno sasvim novo vrijeme, kroz promijenjenu kvalitetu hrane, vracamo se sjecanjima u neka druga mjesta, gdje smo na druge nacine cuvali namirnice za zimu.
Brze promjene u nacinu konzerviranja,  mene uvijek vracaju na ono prijasnje.
Povrce, ubrano u vrelim ljetnim danima, zrilo na suncu, za mene je kvalitetnije, zaledjeno, nego ovo zimsko, svjeze.
Pored ostalog, spremila sam ove male paketice povrca za corbe. Kombinacija paprike, mrkve, persuna, usitnjena sjeckalicom, sad mi je baza za corbe svih vrsta.
Danasnja je sa krompirom.
Dinstani luk, sjeckano povrce, krompir na sitne kockice..vrlo malo ulja...Na umjerenoj temperaturi, proprzeno, pa uz podlijevanje, dinstano dok ne omeksa. Tad ga zalijem vodom. Gustocu postignem mjesanjem kasicice brasna i malo vode. To ukuham u corbu, pazeci da ne ostane grudica.
Ova corba jako voli biber, te neki suhi zacin. Svakako dodati malo nemasnog vrhnja.
Lagani, toplo predjelo!
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar