ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

KOMPOT OD JABUKA I VISANJA
U ove jesenske dane, nekada, u Doboju, bas je dozrijevala nasa ,,kasna kruska,,.
Plodovi su bili duguljasti, kora tamna, flekava, nista posebno naizgled...Tvrda, bila je idealna za kompot..
Nije se kuhao u maloj serpi. Bila je to velika serpetina, kutlaca uz nju, na verandi, pa smo, kako je ko htio, dolazili i punili zdjele i uzivali u finom okusu. Cesto uz kruske, komadici dunje. Razlikovali su se po boji, ali i tvrdoci i mirisu. Znala sam birati,... traziti, koja je koja..
Djed je pobirao one zdravije plodove, zamotavao ih u novinski papir i spremao u gajbama u supu.
Dozrijevale bi, zazutile se i bile nesto sasvim drugo..Zimi, onako, poslije vecere, ili kad nije bio vikend, pa nisam smjela na Korzo, gulio je, rezao, a mi bi pruzali ruke, u prici, kao da je to nesto sasvim prirodno...
Napravih ovaj kompot danas. Manje jabuke, da ne propadnu, malo visanja iz zamrzivaca, jedna limeta na snitice..
Neki sasvim drugaciji kompot, ali ista ona osoba...i to mi nekako drago!
U slast vam bilo, dragi moji!



 

1 komentar:

  1. prelepa ideja za ubaciti i malo višanja ... tako isto je lepo u krompir salatu ubaciti cveklu salatu ... dobija se sličan ton ;)))

    Selma, čim jabuke ili kruške idu u kompot, izuzetnu aromu će im dati vanilin-šećer ... slatko je mnogo ovo

    OdgovoriIzbriši